^Ugrás fel

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

George Michael Web

Magyar George Michael rajongói oldal


 
 
A Wham! - "Last Christmas" dalának története
 
1984 februárjában egy délután, George Michael és Andrew Ridgeley focimeccset néztek George-ék házában. Egyszer csak George azt mondta, hogy valami eszébe jutott, és felment a szobájába. Mivel sokáig ott maradt, Andrew felment megnézni, hogy mit csinálhat George. Addigra George már megírta a szöveget, és kigondolta hozzá a dallamot is. Ezt gyorsan meg is mutatta Andrew-nak, akinek nagyon tetszett az ötlet. Hamarosan csináltak belőle egy demo felvételt, majd egy augusztusi napon felvették stúdióban is a dalt.
 
A stúdióba karácsonyi díszítést tettek, hogy meglegyen a dalhoz, a karácsonyi hangulat. A stúdióban csak George, a hangmérnöke, Chris Porter és két asszisztens voltak. George minden hangszeren saját maga akart játszani, bár a hangmérnöke szerint akkor még nem tudott rendesen játszani minden hangszeren. Aztán a dal elkészült, majd leforgatták hozzá a videót is a svájci Saas-Fee-ben, a videó rendezője Andrew Morahan volt, de George is tevékenyen részt vett a videó rendezési munkálataiban. George azt szerette volna, hogy a "Club Tropicana"-hoz hasonló vidám stílusú, de téli videó készüljön, amelyben szerepeltek a barátai is, Pepsi, Shirlie, Martin Kemp, az unokatestvére Andros Georgiou, és George akkori barátnője Pat Fernandez is. A videóban George barátnőjét Debbie Killingback alakította, és George és Andrew közös szerelmét, Kathy Hill játszotta.
 
Aztán 1984. december 3-án megjelent a kislemez, egyik oldalán a "Last Christmas" volt, a másik oldalán pedig az "Everything She Wants" dal, hogy januárban is legyen mit hallgatni. A lemez megjelenését a Wembley Stadionban két hatalmas Wham! koncerttel is megtámogatták, de az UK területén így is csak 2. lett a dal, mivel az 1. helyen a Band Aid - "Do They Know It's Christmas" című jótékonysági dala végzett, amelyben George is énekelt. Mivel ennek a dalnak a bevételét az etiópiai éhezők megsegítésére fordították, ezért George és Andrew is úgy döntöttek, hogy "Last Christmas" szerzői jogdíjáról lemondanak, és azt szintén az etiópiai éhezők megsegítésére ajánlják fel. Így a "Last Christmas" dal minden bevétele, már 37 éve az etiópiai éhezők megsegítésére megy.
 
Viszont Barry Manilow énekes nem hitte el, hogy ezt a dalt George találta ki, szerinte az ő "Can’t Smile Without You" című dalának részleteit nyúlta le George, ezért bírósági ügyet indított. De a bíróság kimondta, hogy még legalább 50 másik dalhoz is hasonlít annyira a dallam, mint amennyire Barry Manilow dalához hasonlított, így a bíróság végül elutasította Barry Manilow keresetét.
 
 
 

 
A Wham! - Last Christmas dala 1984. december 3-án jelent meg, és öt héten át a 2. helyen volt a Band Aid - Do They Know It's Christmas dala mögött az UK slágerlistán. A Last Christmas a megjelenése óta minden évben visszatér az ünnepi időszakban a slágerlistákra. Az évtizedek során a Top 10-ben mindig benne volt, legtöbbször a 2. helyen végzett.
Minden idők legnagyobb eladott példányszámú kislemeze lett az Egyesült Királyságban, és 2021. január 1-én, 36 év után végre elérte az 1. helyet az UK slágerlistán.



 
 

A Last Christmas dalnak volt egy másik változata is. Ebben a dalban sokkal kevesebb a csengettyű, valahogy nem olyan energikus a hangzása sem, és a vokál részeket is másképpen énekelte George. Eléggé átalakította George ezt az első verziót arra, ami végül a hivatalos kiadás lett. Érdekes összehasonlítani a két dalt.