^Ugrás fel

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

George Michael Web

Magyar George Michael rajongói oldal



11 évvel ezelőtt, 2011.09.19-én George Michael másodszor és sajnos utoljára lépett fel Budapesten. A Symphonica nevű turnéja keretében adott nagysikerű teltházas koncertet a Papp László Budapest Sportarénában. George Michael 30 éves pályafutásának saját dalaiból és más előadóktól származó kedvenc felvételeiből szemezgetett. Saját dalaiból elhangzott többek között a Through, a Kissing A Fool, a Freedom, az I Remenber You vagy a Free, míg kedvencei közül Nina Simone, Bing Crosby, Police és Rihanna dalok is felcsendültek.

 
...

 

A 2011.09.19-én tartott George Michael Symphonica koncert beszámolója Nagy Szabolcs "tollából":
 

Csontig hatoló, gyönyörű muzsika
George Michael - Symphonica @ Papp László Sportaréna, Budapest - 2011.09.19.

 

George Michael sejtig hatoló, bőr alá mászó hangja, valahol egészen mélyen érinti meg az embert és zeneszerető emberként csak ismerjük be: egészen kivételes énekes-előadó-dalszerző. Igazi Művész. Amit pedig eddigi zenei pályafutása alatt letett az asztalra, azért maximális riszpekt illeti meg.

Úgy tűnik, ebből a pozíciójából már semmiféle újabb idióta baklövés, a magánéletével kapcsolatos legmocskosabb bulvárpletyka sem fogja kibillenteni. George Michael nevére megtelik a Népstadion és megtelik az Aréna. Bármikor, bármennyiért. George Michael már most halhatatlan, egy élő legenda; azt hiszem, a világon élt énekesek legnagyobbjai között van és lesz mindörökké.

A Symphonica turné egy rendhagyó vállalkozás tőle. A 4-5 évvel korábbi, 25Live nagystadionos turné után, ahol úgy állt ki több tízezer ember elé, hogy egy jó szót sem volt képes szólni hozzájuk, nem is nagyon mozgott, csak - igaz, akkor is CD minőségben, kifogástalanul - énekelt, úgy tűnik, most bensőségesebb alkalmakra vágyott. Szinte alig hasonlított a pár évvel ezelőtti emberre. Ezen a koncerten a már erősen őszbe hajló, kimondottan morózus, új szakáll és borosta imidzsét meghazudtolva, rendkívül közvetlen volt. Beszélgetett a közönséggel, mesélt, táncolt, énekeltetett minket és igazán hálás volt az értő hallgatásért és a rajongásért.

Az emelkedett hangulathoz a köré szervezett nagyzenekar adta meg a keretet és a zenei aláfestést, bár szerintem, egy szál zongorakísérettel is simán el tudta volna vinni az estét anélkül, hogy bárki unatkozott volna. Voltak percek, amikor simán leénekelte a zenekart a színpadról vagy a jazzdobosa húzott bele -  ilyenkor alig-alig hallottunk valamit a zenekar játékából.

A repertoár a 30 éves pályafutás személyes kedvenceiből áll össze. Saját dalai mellett sok-sok nagyzenekarra áthangszerelt, különleges feldolgozást is hoz a rajongóknak (Nina Simone, Amy Winehouse, Terence Trent D’Arby, Rufus Wainwright, Bing Crosby, David Bowie, Elton John, …), amiket alkalomról alkalomra variál. Ami nagyjából állandó a programban, azok a saját dalai és itt is ezek szólaltak meg igazán úgy, ahogy egy George Michael koncerten meg kell szólalniuk. A Kissing  A Fool után tűkön ülve vártuk, hogy mikor csendül fel végre még több régi klasszikus, olyanok, mint az édesanyjához címzett, torokszorító You Have Been Loved vagy a Praying For Time, A Different Corner vagy az eredetileg Police, de valahol mégis saját, George Michael-féle Roxanne.

Tudom, hogy manapság a keverőpult mellé kitelepített hordozható stúdiótechnika is sokra képes, de ezek a lézerpontossággal kimért kristálytiszta hangok, a fülbemászó soul és blues alapok valami hihetetlen bizsergető érzést okoznak az emberben így testközelből. Az eredmény folyamatos libabőr és szárazon nem maradó szemek - a lélek mélységéig ható, felkavaró, őszinte muzsika. 

A ráadásban, miután az Aréna egy emberként, felállva ünnepelte, új, akusztikus hangszerelésben néhány pörgősebb dal is sorra került: az Amazing / I’m Your Man / Freedom 90 hármasa igazi népünnepély lett közönségénekeltetéssel, össznépi tánccal. A Freedom elejébe még egy kis baki is becsúszott a belépéskor. Hát igen, az élő műsor varázsa... :)

A második ráadásban, levezetésként egy szép líraival, az I Remember You -val búcsúzott a helyi közönségnek ajánlva a dalt, azután végleg elköszönt.

Bízzunk benne, hogy nem most láttuk errefelé George Michaelt koncerten utoljára. Addig is, amíg visszatér, csinálhatna már egy újabb lemezt végre, bár az Older -rel is el tudnánk éldegélni életünk végéig, annyira tökéletes és annyira megunhatatlan. Nem csoda, hiszen azon is rajta van a védjegy: GM.
 

 

http://rockstation.blog.hu/2011/09/20/csontig_hatolo_gyonyoru_muzsika_george_michael_symphonica_papp_laszlo_sportarena_budapest_2011_09_19

 

https://kronika.ro/szines/meghitt-hangulatu-koncertet-adott-budapesten-george-michael/print
 

http://www.kisalfold.hu/szorakozas/nagy_siker_george_michael_budapesten_koncertezett_hetfon_-_nagyszeru_fotok_a_helyszinrol/2240890/
 

 

 





 


 





 

 

George Michael - Budapest 2011.09.19. from Rettegett on Vimeo.



 

Ezen a youtube lejátszó linken, 28 videó van a 2011. szeptember 19-i, budapesti George Michael - Symphonica koncertről:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLtJvBaqk-QYV896IO4zMDeRpjKkuGc4Jc