^Ugrás fel

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

George Michael Web

Magyar George Michael rajongói oldal

George Michael életrajza

George Michael a Wham! nevű formáció tagjaként alapozta meg hírnevét 1982-ben, majd 1986-ban partnerével Andrew Ridgeley-vel slágert slágerre halmoztak, amikor változatos stílusú számaikkal felpezsdítették az angol popéletet.

George dalszövegíróként és énekesként is tevékenyen részt vett a Wham! sikerében, ám erőteljes személyisége és kimagasló énektudása lassan elnyomta a banda többi tagját, amelynek következtében a sikeres fiúbanda 1986-ban végleg feloszlott, ezzel pedig teret engedett George-nak hogy szabadjára engedje művészi kreativitását. 1987-ben jelent meg egyéni debütáló albuma a Faith, amely több mint hét millió példányban kelt el és több slágert is tartalmazott. Ugyanakkor a kritika nem bánt vele kesztyűs kézzel, aminek következtében az énekes a Listen Without Prejudice, Vol. 1 címet adta következő albumának, mely annak ellenére hogy két top tízes slágert is tartalmazott, összességében nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A második rész így már meg sem jelent, ehelyett Michael több számmal is jelen volt a Red Hot + Dance című jótékonysági albumon 1992-ben, és ezek közül a Funky bejutott a Top 20-ba is.

A második album sikertelensége után az énekes egy hosszabb jogi vitába bonyolódott a kiadójával, mivel úgy gondolta, a kiadó hibájából nem fogyott jól a lemez, ezért a szerződés felbontását követelte. Miután a bíróság elutasította a keresetét, George végül kivásárolta magát a Columbiától és új szerződést kötött a Dreamworks zenei stúdiójával, amelynek berkein belül 1996-ban megjelentette az Oldert, amely azonban megszenvedte az elhúzódó per miatti szünetet.1998-ban az énekesből egy csapásra botrányhős vált, mikor Beverly Hills-i otthona közelében közszeméremsértés vádjával őrizetbe vették, majd nem sokkal ezután nyíltan bevallotta homoszexualitását is. Az 1999-es Songs from the Last Century válogatásnak a botrányok jó publicitást biztosítottak, ez pedig anyagilag is jót tett a sztárnak. George öt évvel később tért vissza Patience című albumával, melyről az erős politikai üzenetű Shoot the Dog igyekezett szélesebb tömegeket elérni, majd a 2006-os TwentyFive című válogatásalbum után az énekes nemzetközi turnékörútra indult.